• +48 12 261 95 00
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Pomiar jakość oleju spożywczego

miernik jakości oleju spożywczego

Jakość oleju spożywczego wykorzystywanego do smażenia pogarsza się pod wpływem powietrza, światła, ciepła i wody. Jeśli ulegnie degradacji, może dojść do nadmiernego pienienia się oleju, zmiany jego koloru, wydzielania nieprzyjemnego zapachu lub nadmiernej zawartości tłuszczu w żywności. Może to nie tylko wpłynąć na smak produktu, ale także być szkodliwe dla zdrowia konsumenta. Utrzymanie wysokiej jakości oleju jest więc niezwykle istotne. Z pomocą przychodzi miernik DOM-24 japońskiej firmy ATAGO.

Oleje spożywcze są głównie pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj są wytłaczane lub w inny sposób ekstrahowane z nasion lub owoców. Nazwy handlowe olejów zależą nie tylko od nazwy rośliny, lecz również od metody i rejonu produkcji, tak więc ilość nazw olejów na rynku jest znacznie większa niż ilość surowców wykorzystywanych do ich produkcji.

Przyczyny zużycia oleju spożywczego

Zużycie oleju zgubnie można określić na podstawie koloru lub zapachu, jednakże w profesjonalnych placówka gastronomicznych i zakładach produkcyjnych stosuje się pomiary oparte na bardziej obiektywnych pomiarach.
Degradacja oleju spożywczego
1

Całkowita ilość związków polarnych (TMP - Total Polar Materials)

Parametr stosowany do określenia stopnia degradacji oleju używanego głównie do smażenia. TPM odnosi się do wszystkich produktów powstałych w oleju w wyniku jego degradacji, w tym wolnych kwasów tłuszczowych, produktów rozkładu o niskiej masie cząsteczkowej i substancji polimeryzowanych. UE przyjęła wartość od 25 do 27% TPM jako dopuszczalną górną granicę dla tłuszczów i olejów.
2

Wartość kwasowa (AV - Acid Value)

Wartość kwasowa (AV) to parametr oznaczający ilość wolnych kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku hydrolizy. Określanie zawartości kwasów jest odpowiednią metodą oceny stopnia zepsucia olejów do smażenia.
3

Wartość karbonylowa (CV - Carbonyl Value)

Jest to parametr oznaczający ilość aldehydu i ketonu powstałego w wyniku utleniania termicznego. Obecność związków karbonylowych oznacza zwiększony stopień zużycia oleju. Zawartość CV ma duży wpływ na zapach tłuszczów i olejów, stąd ich dopuszczalny próg jest niski.
4

Wartość nadtlenkowa (POV - Peroxide Value)

Parametr określający ilość nadtlenków. Nadtlenki powstają, gdy olej jest narażony na działanie powietrza, w wyniku czego nienasycone kwasy tłuszczowe wiążą się z tlenem. Ogólnie, parametr POV można wykorzystać do pomiaru nadtlenku wodoru, jednakże w przypadku oleju spożywczego jest on wskaźnikiem jego rozkładu lub polimeryzacji.

Miernik jakości oleju DOM-24

Specjalnie do zastosowań w przemyśle spożywczym i gastronomii, japońska firma ATAGO opracowała przenośny miernik jakości oleju spożywczego DOM-24. Urządzenie mierzy kilka parametrów fizycznych, na podstawie których oblicza wartość TPM oraz AV. Pomiar jest bardzo prosty. Sprowadza się do zanurzenia czujnika w badanym oleju i odczytaniu wyniku.

This image for Image Layouts addon
Wbudowane skale AV i TMP
This image for Image Layouts addon
Skale użytkownika
This image for Image Layouts addon
Cyfrowy odczyt, pamięć, transmisja danych
This image for Image Layouts addon
Ciągły monitoring najważniejszych parametrów jakości
Miernik jakości oleju spozywczego

Jak wykonać pomiar w ciągu 30 sekund

1

Naciśnij START by włączyć

Naciśnij START i przytrzymaj przez ok 1 sek. by włączyć miernik
Image
2

Naciśnij SW1 by zmienić skalę

Naciśnij SW1 by wybrać pomiędzy jednostką AV lub TMP
Image
3

Naciśnij START by rozpocząć

Naciśnij START by rozpocząć pomiar i zanurz czujnik w badanym oleju, delikatnie poruszając
Image
4

Gotowe!

Po ok. 30 sek. zostanie wyświetlony wynik, łącznie z temperaturą
Image
Pehametr heavy duty

Po prostu, gotowy do pracy

Miernik jakości oleju spożywczego do ogólnej kontroli jakości oleju w przemyśle spożywczym i gastronomicznym. Jako jeden z nielicznych mierników mierzy TPM (Total Polar Materials) oraz w AV (Acid Value), pozwalając na wychwycenie zmian w jakości. Umożliwia pomiar w temperaturze aż do 225C jednocześnie jest całkowicie hermetyczny (klasa szczelności IP67). Bardzo długa rękojeść pozwala na bezpieczne użytkowanie.

  • zakres pomiarowy
    • TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%
    • AV (Acid Value): 0.0 do 9.9
    • temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
  • dokładność
    • TPM (Total Polar Materials): ±2.0%
    • AV (Acid Value): ±0.2
    • temperatura: ±1℃
  • zakres kompensacji temperatury: 0 do 225℃
  • pamięć 100 pomiarów, bezprzewodowa transmisja danych NFC
  • zasilanie: 2xAAA
  • klasa szczelności: IP67
  • wymiary: 22(Φ)×490mm

DOM-24 krok po kroku

Zobacz jak wygląda kalibracja miernika DOM-24

Jak przenieść wyniki na komputer

Zbliżeniowa komunikacja NFC jest już standardem w większości smartfonów. Dzięki temu smartfony stają się idealną platformą do pobierania danych z miernika DOM-24. Wyniki można również przenieść na komputer.

Oferta specjalna - przetestuj online zanim kupisz

Dla firm i instytucji oferujemy możliwość bezpłatnej prezentacji i testów miernika jakości oleju DOM-24. Prezentację możemy wykonać również zdalnie. Nasi inżynierowie sprzedaży są do Państwa dyspozycji. Napisz lub zadzwoń: 12 261 95 00

Zapraszamy!

 

Wypełnij wymagane pola
Wypełnij wymagane pola
Wypełnij wymagane pola
Wypełnij wymagane pola
Wypełnij wymagane pola

Skontaktuj się z nami


© Conbest 2024. All Rights Reserved. Powered by Conbest